1. Θυμάστε πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας σκίτσο για το οποίο νιώσατε… υπερήφανος;

Το πρώτο σκιτσάκι μου που ένιωσα χαρά περισσότερο παρά υπερηφάνεια, ήταν πριν αρκετά χρόνια, πάνω από 25 νομίζω, όταν ήδη φοιτητής δημοσιεύτηκε ένα σκίτσο μου στην «Ελευθεροτυπία», στην στήλη «Φαντάρε που πας», σκιτσάκι για την στρατιωτική θητεία!!!

  2. Πόση ώρα μπορεί να απαιτήσει ένα σκίτσο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική απεικόνισή της;

Η ώρα που κάνω για να συλλάβω μια ιδέα για γελοιογραφία, είναι από μία ώρα έως και περισσότερες, αλλά η καταγραφή της στο χαρτί και ο σχεδιασμός της δεν κάνει πάνω από μισή ωρίτσα!!

  3. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η γελοιογραφική έμπνευση σε καθημερινή βάση;

Σε καθημερινή βάση η γελοιογραφική έμπνευση είναι αρκετά δύσκολη όταν δεν υπάρχουν σοβαρά και «πιασάρικα» γεγονότα και αρκετά εύκολη όταν η επικαιρότητα έχει αφθονία από πολιτικά και άλλα γεγονότα!!

  4. Τι είναι για 'σας μια εύστοχη γελοιογραφία και ποια μπορεί να είναι η δύναμή της;

Η εύστοχη γελοιογραφία για 'μένα είναι μια εν δυνάμει «βόμβα» στα θεμέλια του καθωσπρεπισμού, αλλά και της τρέχουσας πολιτικής. Επιφέρει πέρα από την καυστική σάτιρα και αρκετό προβληματισμό και έχει στόχο!!

 5. Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος σκιτσογράφος-γελοιογράφος τον οποίο ξεχωρίζετε;

Ναι, υπάρχουν από τα φοιτητικά μου χρόνια πολλοί ξένοι και Έλληνες γελοιογράφοι που με επηρέασαν αλλά και αγάπησα να ξεχωρίζω. Ο Reiser και ο δολοφονηθείς πρόσφατα Wolinski, αλλά και ο μεγάλος Ιταλός Manara για τις γυναίκες του. Επίσης από τους Έλληνες που αγάπησα και συνεχίζω να θαυμάζω και να αγοράζω ακόμα σήμερα τα άλμπουμ του είναι ο «Στάθης»!!!

 * Ο Θανάσης Τσιμπερδώνης γεννήθηκε στη Λαμία το 1958. Αποφοίτησε από το Πάντειο πανεπιστήμιο και ασχολείται με την τέχνη της καρικατούρας τα τελευταία 25 χρόνια. Συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα, με μερικά από τα σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί στα έντυπα «Διάβημα», «Ξυράφι» και «Εμπρός Ναυπάκτου». Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πανελλαδικές εκθέσεις και έχει εκδώσει δύο προσωπικά άλμπουμ με σκίτσα του.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood