1. Θυμάστε πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας σκίτσο για το οποίο νιώσατε… υπερήφανος;

Ήταν αυτό εδώ. Ο χρόνος σύλληψης της ιδέας του συγκεκριμένου σκίτσου ήταν το πολύ πέντε λεπτά, η απήχηση όμως που είχε ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' ότι περίμενα, καθώς δέχτηκα πολλά θετικά σχόλια από κάποιους, αλλά και αντιδράσεις από κάποιους άλλους.

Γενικώς ήταν ένα σκίτσο που συζητήθηκε μιας και δημιουργήθηκε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, ανοίγοντάς μου τις πρώτες μου επαγγελματικές πόρτες στον χώρο της πολιτικής γελοιογραφίας.

  2. Πόση ώρα μπορεί να απαιτήσει ένα σκίτσο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική απεικόνισή της;

Εξαρτάται από το περιεχόμενο και τις σχεδιαστικές απαιτήσεις της εκάστοτε ιδέας. Για μένα, παραδείγματος χάρη, που ασχολούμαι κυρίως με το ρεαλιστικό σκίτσο και τις προσωπογραφίες, ο χρόνος υλοποίησης μιας γελοιογραφίας μπορεί να διαρκέσει από μια ώρα μέχρι και μια μέρα για πιο σύνθετα σκίτσα.

  3. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η γελοιογραφική έμπνευση σε καθημερινή βάση;

Βασικό ρόλο παίζει η επικαιρότητα και η ροή των γεγονότων. Υπάρχουν μέρες που τα θέματα είναι αρκετά με αποτέλεσμα η επιλογή ιδέας για σκίτσο να γίνεται πιο εύκολη. Άλλες μέρες πάλι, φτωχότερες ειδησεογραφικά, επιλέγεις να σκιτσάρεις ένα θέμα πιο γενικό και διαχρονικό.

  4. Τι είναι για 'σας μια εύστοχη γελοιογραφία και ποια μπορεί να είναι η δύναμή της;

Κατά τη γνώμη μου, η δύναμη της γελοιογραφίας είναι ότι μέσα από το χιούμορ μπορείς να θίξεις ακόμα και το πιο σοβαρό θέμα κάνοντάς το άμεσα αντιληπτό από τον καθένα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλές γελοιογραφίες μετατράπηκαν σε σύμβολα πολλών μεγάλων στιγμών στην ιστορία.

 5. Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος σκιτσογράφος-γελοιογράφος τον οποίο ξεχωρίζετε;

Από τους Έλληνες σκιτσογράφους ξεχωρίζω το δάσκαλό μου Σπύρο Ορνεράκη, τον Βαγγέλη Παυλίδη και τον Μιχάλη Κουντούρη. Από ξένους, μου αρέσει πολύ η δουλεία του Chris Riddell και του Kal.

 * Ο Μάκης Θεολόγης γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1990. Σπούδασε σκίτσο και εικονογράφηση στη σχολή του Σπύρου Ορνεράκη. Η δουλειά του δημοσιεύεται σε εβδομαδιαία βάση στη σατιρική εφημερίδα «Το Ποντίκι», ενώ έχει συνεργαστεί και με την εφημερίδα «Η Αυγή».

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood