1. Θυμάστε πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας σκίτσο για το οποίο νιώσατε… υπερήφανος;

Μετά από 20 χρόνια, όχι... Υποθέτω, κάποιο που έτυχε αναδημοσίευσης και καλής κριτικής. Σήμερα διαπιστώνω ότι αυτά που με κάνουν υπερήφανο δεν τυγχάνουν απαραίτητα ούτε του ενός ούτε του άλλου.

  2. Πόση ώρα μπορεί να απαιτήσει ένα σκίτσο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική απεικόνισή της;

Από 3 ώρες μέχρι να κλείσει η εφημερίδα, κάνα 10ωρο δηλαδή...

  3. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η γελοιογραφική έμπνευση σε καθημερινή βάση;

Συνήθως πρόκειται για το αποτέλεσμα δουλειάς κι όχι στιγμιαίας έμπνευσης. Αν έχεις φιλότιμο και προσπαθείς για το καλύτερο είναι δύσκολο κι επίπονο.

  4. Τι είναι για 'σας μια εύστοχη γελοιογραφία και ποια μπορεί να είναι η δύναμή της;

Μια οξυδερκής ανάλυση του θέματος με λιτό και περιεκτικό τρόπο. Η δύναμη της, γενικά, συνδέεται με τη δύναμη του μέσου που τη φιλοξενεί. Είναι πιο διαχρονική από τη φωτογραφία, το ίδιο διαχρονική με ένα καλό κείμενο. Ας μην κοροϊδευόμαστε όμως. Τα social media αποκάλυψαν μια τεράστια μάζα αγράμματων φασιστοειδών στην οποία ούτε οι γελοιογραφίες, ούτε τα καλά κείμενα, ούτε η πληροφόρηση έχουν κάποια επίδραση.

 5. Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος σκιτσογράφος-γελοιογράφος τον οποίο ξεχωρίζετε;

Από τους Έλληνες, που έχω πληρέστερη εικόνα της δουλειάς τους, με σειρά... αρχαιότητας τον Κώστα Μητρόπουλο, τον Γιάννη Ιωάννου και τον Ανδρέα Πετρουλάκη.

 * Ο Γιάννης Δερμεντζόγλου γεννήθηκε στην Άρτα το 1968. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα, είναι αυτοδίδακτος σκιτσογράφος και από το 1993 εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Νίκη», «Το Παρόν», «Εξουσία», «Το Βήμα», «Πρώτο Θέμα» και το περιοδικό «Νέμεσις». Σήμερα συνεργάζεται με τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος», «Τύπος της Κυριακής», «Το Ποντίκι» και «Πριν». Συνεργάζεται επίσης, εθελοντικά, με τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα». Επισκεφθείτε: yiannisdermentzoglou.blogspot.gr και twitter.com/yianderm.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood