1. Θυμάστε πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας σκίτσο για το οποίο νιώσατε… υπερήφανος;

Πως! ...Θυμάμαι την εμπλοκή μου στην ανάδειξη προέδρου στην τάξη μου στο γυμνάσιο - κλασικό σκιτσάκι - καρικατούρα σε φωτοτυπίες, λεζάντα: «Καταζητείται για πρόεδρος ο ...μπιπ... τάδε»... αυτή ήταν και η πρώτη και τελευταία γνωριμία μου με την λεγόμενη, στρατευμένη τέχνη!

  2. Πόση ώρα μπορεί να απαιτήσει ένα σκίτσο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική απεικόνισή της;

Γενικά παραδεκτό είναι, ότι η σύλληψη της «ιδέας» είναι το πιο χρονοβόρο μέρος της διαδικασίας της δημιουργίας ενός «γελοιογραφικού» σκίτσου. Η «ιδέα» είναι πολύ πονηρή, κρύβεται συχνά στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου οπότε είναι δύσκολο να την δεις! Όταν μέσα από πολύωρο κυνήγι την συλλάβεις, πρέπει οπωσδήποτε να την εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, …γιατί κατά περίεργο τρόπο όταν ο χρόνος κυλά αυτή εξαϋλώνεται-εξαφανίζεται και πρέπει να κυνηγήσεις άλλη!

Υ.Γ.: Μια εκτέλεση «ιδέας» με όλες τις τιμές που τις αρμόζουν, διαρκεί κατά μέσο όρο 1 έως 5 ώρες - για την ιδέα ρε γαμώτο!

  3. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η γελοιογραφική έμπνευση σε καθημερινή βάση;

Ναι στην Ελλάδα είναι δυνατόν να κάνεις εμπνευσμένο σκίτσο κάθε μέρα!!! Έχω αναπτύξει μέθοδο! Μαζεύω καθημερινά όλα τα εμπνευσμένα τραγελαφικά περιστατικά της πολιτικής μας σκηνής… τώρα ψάχνω τη μέθοδο για να κάνω το ξεσκαρτάρισμα… θα ψάχνω καιρό ακόμα… :( Πάντως για να αφήσω τα χωρατά, η καθημερινή «γελοιογραφία», ανήκει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα… Σκεφτείτε! Είναι σχεδόν εφιάλτης να κουβαλάς συνέχεια ένα συννεφάκι-ιδέα, πάνω από το κεφάλι σου!

Υ.Γ.: Δεν έχω πολλά τέτοια βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ουφ.

  4. Τι είναι για 'σας μια εύστοχη γελοιογραφία και ποια μπορεί να είναι η δύναμή της;

Εύστοχο σκίτσο-«γελοιογραφία», αποφεύγω εσκεμμένα τον όρο «γελοιογραφία», καθώς σκοπός δεν μπορεί να είναι πάντα το γέλιο. Λοιπόν εύστοχο είναι ένα σκίτσο λιτό, με ελάχιστους και δυνατούς συμβολισμούς και ακόμα ποιο λίγα λόγια, που σκοπό έχει να προβληματίσει τον αναγνώστη, και να ενοχλήσει αυτούς που πρέπει.

 5. Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος σκιτσογράφος-γελοιογράφος τον οποίο ξεχωρίζετε;

Αφού πρέπει, θα ξεχωρίσω δύο Έλληνες σκιτσογράφους - sorry από τους υπολοίπους ε! - Βαγγέλης Παυλίδης ποιότητα σκίτσου και ανθρώπου (δεν ξεχνώ πως χάρη σε αυτόν μπήκα στον κόσμο της «γελοιογραφίας», καθώς μικρό παιδί είχα την τύχη, το πρώτο άλμπουμ του, να πέσει στα χέρια μου). Επίσης τον Γ. Ιωάννου για τους 3ους δρόμους που μας πρωτοάνοιξε στο σκιτσογραφικό μυαλό μας.

* Ο Soter ζει στην Αθήνα, είναι κρυψίνους και του αρέσουν τα αποσιωπητικά…. Έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες όπως «Ελευθεροτυπία», «Παρασκευή 13», «Πρώτη Περιστερίου». Επίσης κάνει εικονογράφηση, παιδική εικονογράφηση, κόμικς, εορταστική κάρτα, δημοσιεύσεις σε έντυπα και ιντερνετικά site, συμμετέχει σε «γελοιογραφικές» εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης έχει μόνιμη ατομική έκθεση στην πόρτα του ψυγείο του. Επισκεφθείτε: skitso.biz.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood