1.Θυμάστε πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας σκίτσο για το οποίο νιώσατε… υπερήφανος;

Όλα τα σχέδιά μου στο Δημοτικό Σχολείο που τα ξεσήκωνα από τις εικόνες του Αναγνωστικού και τα έφτιαχνα στο μεγάλο κενό του τετραδίου της Καλλιγραφίας. Τα μοναδικά αξέχαστα δεκάρια μου.

  2. Πόση ώρα μπορεί να απαιτήσει ένα σκίτσο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική απεικόνισή της;

Ένα σκίτσο μπορεί να απαιτήσει από ένα μισάωρο μέχρι μια ολόκληρη ζωή. Η σύλληψη μπορεί να προκύψει από μόνη της ή να προκληθεί μετά από προετοιμασία. Ένα σκίτσο μπορεί να έχει πολλές αφετηρίες. Μπορεί να είναι η άμεση απεικόνιση μας σκέψης, ή να προκύψει από τις «σημειώσεις αρχείου» όπου μια παλιά ιδέα ή κάποιο προσχέδιο που δεν «κάθισε» στην τότε επικαιρότητα «δένει» με την τρέχουσα. Και όλα αυτά τραβηγμένα πάντα από τα μαλλιά.

  3. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η γελοιογραφική έμπνευση σε καθημερινή βάση;

Στις μέρες μας θα την έλεγα εύκολη λόγω της πολιτικής κρίσης με την διαφορά πως πολλές από αυτές θα έπρεπε να τις ονομάζουμε «τραγικογραφίες» και όχι γελοιογραφίες, αφού καταγράφουν την εποχή των μνημονίων και την δύσκολη καθημερινότητα όλων μας. Ας είναι καλά οι πολιτικοί μας πάντως και γελοιογραφικά τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν θα πεινάσουμε.

  4. Τι είναι για σας μια εύστοχη γελοιογραφία και ποια μπορεί να είναι η δύναμή της;

Η κάθε γελοιογραφία που μπαίνει στο μυαλό του αναγνώστη σαν δική του σκέψη, αρέσει, δίνει χαμόγελο, ενοχλεί την κάθε εξουσία και μακροημερεύει.

 5. Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος σκιτσογράφος-γελοιογράφος τον οποίο ξεχωρίζετε;

Ο κάθε σκιτσογράφος-γελοιογράφος, μικρός ή μεγάλος, επώνυμος ή μη, είναι ξεχωριστός γιατί ακουμπά τις σκέψεις του στο χαρτί με τρόπο μαγικό.

 * Ο Πέτρος Τσιολάκης γεννήθηκε στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και κατοικεί στον Πολύγυρο. Είναι αυτοδίδακτος σκιτσογράφος και με την γελοιογραφία ξεκίνησε να ασχολείται το 1982 στη Θεσσαλονίκη και στην εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς». Σκίτσα του έχουν δημοσιευθεί ακόμα στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος», «Η Χαλκιδική Σήμερα», «Τύπος της Θεσσαλονίκης», «Ποντίκι», «Παρασκευή +13» και «Το Χωνί». Σήμερα σκίτσα του δημοσιεύονται στις εφημερίδες, «Κυριακάτικη Kontra News», «Η Καρφίτσα» και «Χαλκιδικέων Πολιτεία». Επισκεφθείτε: tsiolakis.blogspot.gr και facebook.com/petrostsiolakis.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood