1. Θυμάστε πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας σκίτσο για το οποίο νιώσατε… υπερήφανος;

Ένα τετρασέλιδο κόμικς-φυλλάδιο για πρωτοετείς όταν ήμουν φοιτητής στην Πάντειο. Το κόμικς λεγόταν «Μονομαχία στο Ελ-ΠΑΣΠΕ» σε στιλ Λούκυ Λούκ κι αυτό πρέπει να έγινε κάπου το 1986 (και για όσους δεν πιάνουν το αστείο, ΠΑΣΠΕ είναι τα αρχικά «Πάντειος, Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών»).

  2. Πόση ώρα μπορεί να απαιτήσει ένα σκίτσο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική απεικόνισή της;

Εξαρτάται από τι και πόσα έχεις πιει. Με καφέδες ρολάρει πιο εύκολα το πράγμα. Με μπυρίτσα, τσίπουρα και άλλα ηδύποτα, κολλάει περισσότερο.

  3. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η γελοιογραφική έμπνευση σε καθημερινή βάση;

Η έμπνευση είναι σα να πηγαίνεις στην τουαλέτα. Άλλοτε ζορίζεσαι. Άλλοτε τελειώνεις στο άψε σβήσε. Στα ζόρια μάλιστα, μπορεί να διαβάσεις και καμιά εφημερίδα για να σου έρθει πιο εύκολα.

  4. Τι είναι για 'σας μια εύστοχη γελοιογραφία και ποια μπορεί να είναι η δύναμή της;

Εύστοχη γελοιογραφία, είναι η γελοιογραφία που ενοχλεί, όχι γιατί θίγει προσωπικά τον εικονιζόμενο αλλά για τους πολιτικούς του χειρισμούς. Αν σε πάνε και σε δικαστήριο ή βγάλει ανακοίνωση το Μαξίμου, μάλλον είναι πολύ εύστοχη. Γι' αυτό οι σκιτσογράφοι φτιάχνουμε τις περισσότερες φορές, κρυάδες. Για να ‘χουμε το μυαλό μας ήσυχο. Είναι δουλειά αυτή, να τρέχεις κάθε μέρα στα δικαστήρια;

 5. Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος σκιτσογράφος-γελοιογράφος τον οποίο ξεχωρίζετε;

Εκείνον τον σκιτσογράφο της Ασφάλειας που φτιάχνει τις καρικατούρες διαφόρων υπόπτων. Πολύ γέλιο.

 * Ο «Soloup» γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και είναι Διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει δημοσιεύσει comics, γελοιογραφίες και εικονογραφήσεις στα περιοδικά «Βαβέλ», «Γαλέρα», «ΩΣ3», «Σχεδία», τις εφημερίδες «Βήμα της Κυριακής», «Goalnews», «6 Μέρες», «Το Ποντίκι», και σε πολλά άλλα έντυπα. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 13 προσωπικά άλμπουμ, ενώ έχει εικονογραφήσει αρκετά εκπαιδευτικά, παιδικά και λογοτεχνικά βιβλία. Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ελληνικά Κόμικς» (εκδ. «Τόπος»), μία πολύχρονη έρευνα και μελέτη για τα σύγχρονα ελληνικά κόμικς. Επισκεφθείτε: soloup.net και anthropolikos.wordpess.com.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood