1. Θυμάστε πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας σκίτσο για το οποίο νιώσατε… υπερήφανος;

Όλα αυτά τα σκίτσα που σε κάνουν να νιώσεις υπερήφανος είναι η κινητήριος δύναμη για να πας παρακάτω και να εξελιχθείς. Τέτοια σκίτσα ήταν εκείνα που είχα κάνει για τα εξώφυλλα του περιοδικού «Αντί» το 2005-2006.

  2. Πόση ώρα μπορεί να απαιτήσει ένα σκίτσο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική απεικόνισή της;

Το στήσιμο και η δημιουργία ενός σκίτσου είναι θέμα 3-4 ωρών. Το δύσκολο στην όλη διαδικασία δεν είναι το σκιτσάρισμα, αλλά η σύλληψη της ιδέας. Αυτή η «γέννα» της ιδέας μπορεί να αργήσει ή και να βγει αβίαστα μέσα σε λίγα λεπτά.

Ενημερωνόμαστε συνεχώς για την επικαιρότητα, που μας τροφοδοτεί με υλικό, αλλά αρκετά συχνά έμπνευσή μας μπορεί να αποτελέσει κάποια συζήτηση με τα πρόσωπα του περιβάλλοντός μας, ή ακόμη και μια «ατάκα» που θ' ακούσουμε τυχαία στον δρόμο. Ο σκιτσογράφος λειτουργεί φυσικά και με το συναίσθημα, αλλά δεν πρέπει αυτό να τον παρασέρνει σε λάθη. Μία από τις δυσκολίες είναι να αποτυπωθεί κάτι εύστοχο, εύληπτο, το οποίο θα αντανακλά, κατά το δυνατόν, το συλλογικό υποσυνείδητο.

  3. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η γελοιογραφική έμπνευση σε καθημερινή βάση;

Στην προ μνημονίων εποχή το δύσκολο ήταν να βρεις το θέμα στο οποίο θα εστιάσεις για να δημιουργήσεις τη γελοιογραφία. Έλειπαν τα μεγάλα γεγονότα και έπρεπε να διεισδύσεις στη λεπτομέρεια. Σήμερα, σε πολιτικο-οικονομικο–κοινωνικό επίπεδο οι αλλαγές είναι τόσο βίαιες, τόσο επώδυνες και τόσο κατακλυσμιαίες, που συμβαίνει σχεδόν καθημερινά να δυσκολεύομαι μόνο με ποιο από όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να ασχοληθώ. Δηλαδή, από την ένδεια ερεθισμάτων φτάσαμε στον πληθωρισμό τους μετά τη δραματική επέλαση των μνημονίων.

Μετά τον εντοπισμό του θέματος που καλούμαστε να σκιτσάρουμε, φυσικά, μία από τις δυσκολίες της είναι η αφαίρεση. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εύκολο με ένα μόνο σκίτσο, με μία λεπτομέρεια ή μια γκριμάτσα μιας καρικατούρας, και φυσικά με ελάχιστες λέξεις, να περάσεις το μήνυμά σου στην κοινή γνώμη.

  4. Τι είναι για εσάς μια εύστοχη γελοιογραφία και ποια μπορεί να είναι η δύναμή της;

Η γελοιογραφία είναι ύπουλη... Ο κόσμος θέλει να τη «γευτεί» γιατί του δίνει ένα μειδίαμα, λίγο γέλιο, μία μικρή χαρά, ή ακόμη κι ένα πικρό χαμόγελο, αλλά στην πραγματικότητα ο σκοπός της είναι άλλος. Να μπει μέσα στο μυαλό του αναγνώστη και να γίνει η αφορμή να αλλάξει κατά κάποιον τρόπο ο τρόπος της σκέψης του. Να πάψει να είναι συμβατική και απλοϊκή και να μάθει να γίνεται πιο αναλυτική. Σκοπός μας είναι να προβληματίσουμε. Πρόκειται στην ουσία για έναν μικρό δούρειο ίππο, που δεν έχει όμως σκοπό να κατακτήσει το μυαλό του αναγνώστη, αλλά να το απελευθερώσει. Και βέβαια, όταν ο προβληματισμός είναι ουσιαστικός και μετουσιωθεί σε πράξη, τότε νιώθουμε περήφανοι για τη συμβολή μας αυτή.

 5. Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος σκιτσογράφος-γελοιογράφος τον οποίο ξεχωρίζετε;

Υπάρχουν πολλοί και Έλληνες και ξένοι σκιτσογράφοι που μου αρέσουν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Όλοι αυτοί, χωρίς να το ξέρουν, μου έχουν δώσει αρκετά στοιχεία, τα οποία με βοήθησαν να διαμορφώσω το προσωπικό μου στιλ.

 * Ο Δημήτρης Γεωργοπάλης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1973. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Βυζαντινή Αγιογραφία. Σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Απογευματινή» και στα περιοδικά «Αντί», «Γαλέρα», «Νέμεσις», «Μότο Τρίτη» και «Επιλογή». Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα «Realnews» και σκιτσάρει καθημερινά για το real.gr. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επισκεφθείτε: georgopalis.com.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood