1. Θυμάστε πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας σκίτσο για το οποίο νιώσατε… υπερήφανος;

Σκίτσο για το Μακεδονικό το 1992, με το Μητσοτάκη σε Σύνοδο Κορυφής να βάζει με… παράδοξο τρόπο το θέμα του ονόματος (Ριζοσπάστης).

  2. Πόση ώρα μπορεί να απαιτήσει ένα σκίτσο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική απεικόνισή της;

Η ιδέα παίρνει τον περισσότερο χρόνο, με την έννοια να καταλήξει κανείς στο θέμα και το χειρισμό του. Μπορεί να φάει μια μέρα κανείς ή λίγα δευτερόλεπτα. Η απεικόνιση παίρνει καμιά ώρα κατά μέσο όρο.

  3. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η γελοιογραφική έμπνευση σε καθημερινή βάση;

Η ειδησεογραφία είναι ο οδηγός. Άρα το καθημερινό σκίτσο είναι καθημερινή δημοσιογραφία. Αν σκάσει μεγάλο γεγονός όλα καλά. Αν τα γεγονότα είναι χλιαρά υπάρχει ζόρισμα. Η επανάληψη είναι που δυσκολεύει.

  4. Τι είναι για 'σας μια εύστοχη γελοιογραφία και ποια μπορεί να είναι η δύναμή της;

Έξυπνη ή βγάζει γέλιο ή απλά χαμόγελο ή προβληματίζει εύστοχα. Μικρή δύναμη ας μη γελιόμαστε. Μια γελοιογραφική δουλειά στο σύνολό της, δίνει το στίγμα μιας εποχής.

 5. Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος σκιτσογράφος-γελοιογράφος τον οποίο ξεχωρίζετε;

Pat Oliphant, Steve Sack, Sempe, Ιωάννου, Αναστασίου, αλλά κατά περιόδους η λίστα αλλάζει και κάποιος καινούργιος ανακαλύπτεται…

 * Ο Βασίλης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών, στα περιοδικά της οποίας δημοσίευσε τις πρώτες γελοιογραφίες του, ενώ είναι πτυχιούχος και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Πριν» (1990-'92 & 2013- ), «Ριζοσπάστης» (έως 2013), «Οικονομία» (1999-'00) και το περιοδικό «Γαλέρα» (2005-'10). Επίσης, έχει: διδάξει σκίτσο στις Σχολές Πλάκα, εκδώσει ένα κόμικ-στριπ, εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων και παραμυθιών, συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επισκεφθείτε: vpapag.wordpress.com.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood