1. Θυμάστε πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας σκίτσο για το οποίο νιώσατε… υπερήφανη;

Δεν μπορώ να πω υπερήφανη, αλλά σίγουρα πολύ χαρούμενη και έκπληκτη ένοιωσα όταν είδα, για πρώτη φορά, σκίτσο μου τυπωμένο, στην εφημερίδα ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ 15/6/1983. Ήταν στη στήλη Κριτική Θεάτρου του Τάσου Λιγνάδη, ο οποίος είχε επιλέξει το σκίτσο μου για να γράψει κριτική για την θεατρική παράσταση «Λέγε Μήτσο». Είχα φιλοτεχνήσει με σκίτσα το πρόγραμμα της παράστασης και το σχόλιο του για αυτά μου ήταν πολύ κολακευτικό.

  2. Πόση ώρα μπορεί να απαιτήσει ένα σκίτσο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική απεικόνισή της;

Η σύλληψη της ιδέας τις περισσότερες φορές έρχεται στιγμιαία και ποτέ όταν προσπαθώ να… κατεβάσω ιδέα! Έρχεται πάντα όταν είμαι χαλαρή, μπορεί να διαβάζω κάτι ή να δω κάτι, ή να περπατάω ή και πολλές φορές, όταν κοιμάμαι (γι' αυτό έχω ένα μπλοκάκι και ένα μολύβι δίπλα στο κρεβάτι μου). Πολλές φορές σκέφτομαι έναν τίτλο ή ένα λογοπαίγνιο και πάνω σε αυτό βγάζω το σκίτσο. Ο χρόνος της τελικής απεικόνισης εξαρτάται από το αν θα το κάνω ασπρόμαυρο ή με χρώμα, αν θα είναι ένα ή περισσότερα καρέ κλπ.

  3. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η γελοιογραφική έμπνευση σε καθημερινή βάση;

Δεν έχω εργαστεί σε εφημερίδα ή μέσο που να απαιτεί καθημερινό σκίτσο. Νομίζω θα αγχωνόμουν πολύ και θα μπλόκαρα με το καθημερινό. Χρειάζομαι τουλάχιστον 2-3 μέρες τράτο για να λειτουργήσω. Θαυμάζω πολύ τους σκιτσογράφους που μπορούν να βγάζουν κάθε μέρα, υπό πίεση, μια γελοιογραφία.

  4. Τι είναι για 'σας μια εύστοχη γελοιογραφία και ποια μπορεί να είναι η δύναμή της;

Μια εύστοχη γελοιογραφία είναι αυτή που αφυπνίζει την κριτική ματιά του αναγνώστη και του δείχνει μια αλήθεια με άμεσο τρόπο. Όταν τον κάνει και να γελάσει, απομυθοποιώντας τις «πολιτικές ορθότητες» ακόμα καλύτερα.

Το χιούμορ, η σάτιρα, έχει τεράστια δύναμη, είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις ωμά την αλήθεια και να ξεγυμνώσεις την εξουσία, αλλά να δεις και τα δικά σου λάθη. Λειτουργεί σαν καθρέφτης, σαν τους παραμορφωτικούς καθρέφτες στο τσίρκο, που όσο και να σε παραμορφώνουν, εξακολουθούν να δείχνουν το δικό σου πρόσωπο και σε κάνουν να γελάς με αυτό. Η γελοιογραφία είναι εχθρός της σοβαροφάνειας, της υποκρισίας και της ανοησίας. Όλα αυτά δηλαδή που λατρεύουν οι εκάστοτε εξουσίες.

 5. Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος σκιτσογράφος-γελοιογράφος τον οποίο ξεχωρίζετε;

Είναι πολλοί! Δεν θα ήθελα να αρχίσω να λέω ονόματα.

 * Η Σοφία Μαμαλίγκα ζει στην Αθήνα. Σπούδασε γραφιστική στην Ανώτερη Σχολή Γραφικών & Διακοσμητικών Τεχνών (ΑΣΓΔΤ) στα ΚΑΤΕΕ Αθήνας. Το 1983 ξεκίνησε να εργάζεται κυρίως ως εικονογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με το περιοδικό «Play Boy» ως σκιτσογράφος (1985-86). Από το 1987 μέχρι σήμερα εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας γραφίστας και εικονογράφος και από το 2011 ασχολείται με την πολιτική γελοιογραφία. Έχει κάνει εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων, έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις Ελλήνων Εικονογράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σκίτσα της δημοσιεύει και στο παγκοσμίως γνωστό cartoonmovement.com. Επισκεφθείτε: mamalinga.wordpress.com.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood