1. Θυμάστε πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας σκίτσο για το οποίο νιώσατε… υπερήφανος;

Για να είμαι ειλικρινής όχι. Φαντάζομαι ένιωθα περήφανος κάθε φορά που κατάφερνα να αποτυπώσω ολοκληρωμένα μια σκέψη πάνω στο χαρτί. Δεδομένου ότι αυτο γίνεται από τότε που μπορούσα να πρωτοπιάσω μολύβι στα χέρια, η «πρώτη φορά» ανήκει στην πλειστόκαινο, σε γεωλογικά βάθη που δύσκολα φτάνουν οι ανασκαφές.

  2. Πόση ώρα μπορεί να απαιτήσει ένα σκίτσο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική απεικόνισή της;

Το διαστημα εύλογα ποικίλει ανάλογα με την πολυπλοκότητα της ιδέας, αλλά ενα διάστημα μία με τρείς ώρες είναι ο μέσος όρος για μένα.

  3. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η γελοιογραφική έμπνευση σε καθημερινή βάση;

Προφανώς για αυτούς που το κάνουν ηθελημένα, πιό εύκολο απ' ό,τι φαντάζεται κάποιος έξω από το χώρο, γιατί για να κατέληξαν σ' αυτόν τον τρόπο έκφρασης, έτσι δουλεύει το μυαλό τους ούτως ή άλλως. Οπότε η όποια δυσκολία είναι στο να φιλτράρεις: τις εύκολες λύσεις, τις μπανάλ ιδέες, τις άστοχες βολές και την επαναληπτικότητα.

  4. Τι είναι για 'σας μια εύστοχη γελοιογραφία και ποια μπορεί να είναι η δύναμή της;

Η δύναμη της γελοιογραφίας είναι η συμπύκνωση. Το «αυτό! Αυτό ήθελα να πω αλλά δεν ήξερα πως να το πω!» του αναγνώστη είναι το μόνιμο ζητούμενο και το μέτρο της επιτυχίας, η συνοπτική, πυκνή και ευθύβολη συμπύκνωση ενός μεγαλύτερου θέματος.

 5. Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος σκιτσογράφος-γελοιογράφος τον οποίο ξεχωρίζετε;

Όταν με ρωτάνε για αγαπημένο μου έργο, απαντάω «όλα παιδιά μου είναι». Δεν υπεκφεύγω, έτσι είναι. Το αντίστοιχο ισχύει και για τους συναδέλφους: «Είναι όλοι πατεράδες μου» - είτε ως πανίσχυρα πρότυπα, είτε ως παραδείγματα προς αποφυγή, όλοι προσφέρανε στο να γίνω αυτό που είμαι κι όχι κάτι άλλο. Τούτου λεχθέντος, πάντα θα έχω ενα λίγο ψηλότερο βάθρο στη σχολή που άνθισε γύρω απ' το Μάη του '68, εδώ και διεθνώς.

* Ο Σπύρος Δερβενιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι δημιουργός κόμικς και γελοιογράφος με σπουδές σκηνογραφίας στη Σχολή Σταυράκου. Άρχισε να σκιτσογραφεί το 1987 στο περιοδικό «Παρά Πέντε» και από τότε, μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το περιοδικό «Γαλέρα», την εφημερίδα «Citypress» και το πρακτορείο «Eurokinissi». Συνεργάζεται επίσης με διαφημιστικές εταιρείες και εκδοτικούς οίκους ως εικονογράφος, έχοντας εκδώσει πολλές άλμπουμ-συλλογές με σειρές από κόμικς του. Επισκεφθείτε: derveniotis.wordpress.com.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood