Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood

  Η γλώσσα του σώματος (χειρονομίες), οι συμβολισμοί (τα χρώματα των λουλουδιών), οι τελετουργικές πρακτικές (γαμήλιες τελετές, θρησκευτικά προσκυνήματα, συμποσιασμοί), οι ενδυματολογικοί κώδικες, αποτελούν οργανικά «υλικά» των πολιτισμικών ομαδώσεων (διαδικασιών δημιουργίας ομάδων), είτε αυτές αφορούν έθνη-κράτη, είτε θρησκευτικά συστήματα, είτε εθνοτικές ομάδες ή κοινωνικές ομάδες κλπ.

Αυτό, με άλλο λόγια, σημαίνει ότι συνιστούν τους τρόπους με τους οποίους οι πολιτισμικές ομάδες οριοθετούν τον εαυτό τους και διακρίνονται από τους άλλους, κοντινούς ή μακρινούς.

Διαβάζοντας ανάποδα τις «συμβουλές» ενός τέτοιου ασυνήθιστου ταξιδιωτικού οδηγού - όχι δηλαδή ως το τι «δεν πρέπει να κάνει» κάποιος, αλλά ως το τι οφείλει να σκεφτεί όταν βρεθεί έξω από τα αυτονόητα και τα δεδομένα του οικείου του πολιτισμικού περιβάλλοντος - βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη πρόκληση: να δούμε την επαφή με το «άλλο» ως μια ευκαιρία να καταλάβουμε την απελευθερωτική μαγεία της διαφορετικότητας. Να καταπολεμήσουμε τον τρόμο που μας έμαθαν να βιώνουμε μπροστά στην ιδέα της ανομοιομορφίας και της αντίθεσης και να πετύχουμε να προκαλέσουμε τα δικά μας αυτονόητα και τις δεσμεύσεις.

Να διακρίνουμε, δηλαδή, μέσα σ’ αυτή τη διαφορά την εκπληκτική δυνατότητα που έχουν οι άνθρωποι να εκκινούν από την ίδια αφετηρία, αλλά να κάνουν άλλη διαδρομή και να καταλήγουν σε διαφορετικούς προορισμούς.

Καλό ταξίδι…