«Το “Διαβάζω Δυνατά” (#diavazo_dynata) προέκυψε μέσα την έρευνα μου για την World Read Aloud Day, που γιορτάζεται στην Αμερική, αλλά και σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο. Στο εξωτερικό δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στα 10-15 λεπτά που θα περάσει ένας γονιός ή ένας δάσκαλος διαβάζοντας δυνατά μια ιστορία στα παιδιά.

Εκτός ότι έχει τεράστια οφέλη στις μικρές ηλικίες, όπως η ανάπτυξη του λεξιλογίου, η εξάσκηση της συγκέντρωσης, η διαμόρφωση του προφορικού και γραπτού λόγου κλπ, έχει να κάνει και με το δέσιμο του αφηγητή με τον ακροατή. Στην περίπτωση των γονιών και των παιδιών, την ώρα της αφήγησης δημιουργείται ένας δεσμός, μια σχέση, μια συνθήκη ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Είναι η ώρα τους και τίποτε δεν μπορεί να την χαλάσει.

Στην τάξη, ο δάσκαλος, μέσα από την αφήγηση, έχει τη δύναμη να γνωρίσει στα παιδιά τη μαγεία της λογοτεχνίας, των ιστοριών. Έχει τη δύναμη, μέσα από τη λογοτεχνία, να μάθει στα παιδιά καινούργια πράγματα, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει περίπλοκες και μερικές φορές βαρετές τεχνικές εκμάθησης. Έχει τον τρόπο να πάρει τα μάτια τους από τις οθόνες και να τα στρέψει στο χαρτί.

Είναι μοναδική αυτή η δύναμη που έχει η αφήγηση, σε μαγεύει, σε ταξιδεύει. Αυτή ακριβώς η δύναμη θέλω να αναδειχθεί μέσα από το “Διαβάζω Δυνατά”». [ Ζωή Κοσκινίδου ]

Πρόσφατες δημοσιεύσεις...

Αναζητήστε στον ιστότοπο...

How to Carve Wood